Het Trimbos-instituut dat onder andere onderzoek doet naar mentale gezondheid geeft aan dat werk een risico voor onze mentale gezondheid kan zijn maar juist óók voor mentaal welbevinden kan zorgen.

Een bepaalde mate van stress kan namelijk goed zijn voor de prestaties. Uit een rapportage van het RIVM over “Beleid rondom mentale gezondheid op het werk” blijkt dat Nederlandse werkgevers de mentale gezondheid van hun werknemers belangrijk vinden en zien het als een belangrijke indicator van goed werkgeverschap. Goede zaak dus.

Werkgevers starten daarom talloze initiatieven ter bevordering van de (mentale) gezondheid, zoals vitaliteitsprogramma’s op de werkvloer. Maar ook werknemers dragen verantwoording voor hun eigen mentale gezondheid op de werkvloer.

TIPS VOOR MENTALE GEZONDHEID OP DE WERKVLOER
Onderstaand 6 simpele tips die kunnen bijdragen tot mentale rust tijdens het werk:

  1. Kom en blijf in beweging. Wij brengen een groot deel van onze werkdag zittend door. Zorg ervoor dat je regelmatig in beweging komt. Niet te lang zitten, niet te lang staan en regelmatig bewegen. Ga staand werken, zet een timer en doe wat strekoefeningen.
  2. Geef zuurstof aan je brein, ga regelmatig naar buiten voor frisse lucht
  3. Sluit je af voor fysieke prikkels als je daar gevoelig voor bent. Draag oordopjes of ga elders werken als je door je collega’s wordt “gestoord”.
  4. Doe een powernap. Sluit voor 10 minuten je ogen en geef je brein de tijd om in de “waak-slaap”- toestand te komen waardoor je ook mentaal weer op gang komt.
  5. Voorkom mentale overprikkeling. Reageer niet direct op alle mails, berichten, app-jes die constant binnenkomen. Zet je notificaties uit, demp bepaalde apps en schakel desnoods je telefoon volledig uit als je ergens op gefocust bent. Check niet constant je e-mail maar communiceer naar collega’s dat ze je bij dringende zaken persoonlijk kunnen benaderen.
  6. Deel je werkdag efficiënt in en maak ruimte voor bepaalde taken. Ruim bijvoorbeeld een half uur per dag in voor je inbox en nog een half uur voor onverwachte taken.

Door met deze tips aan de slag te gaan, zul je waarschijnlijk minder mentale onrust ervaren en je werk met plezier blijven doen.